EN | TR

Program Tanıtımı

PROGRAM TANITIMI
  • Elektronik Teknolojisi Programı sektörün hızla değişen ve gelişen ihtiyacını karşılayacak nitelikte elektronik teknikeri olarak çalışabilecek ve alan dışı çalışma gruplarına uyum sağlayabilecek uzman, nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayabilecek devlet-üniversite-endüstri iş birliği içerisinde teknik eleman yetiştiren bir programdır.
 
  • 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde ilk defa 40 kontenjan ile öğrenci alacak olan Elektronik Teknolojisi Programı, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü altında kurulmuştur. 2 yıllık (4 dönem) eğitim öğretim süresince öğrenciler 20 günlük staj eğitimleri (2. dönem sonu) ile işletme kültürünü yakından tanımakta, bilgi/becerilerini uygulama ve sergileme olanağı bulmaktadırlar. “İş Yerinde Mesleki Eğitim” (3. ve 4. dönemler) eğitimleri ile öğrenciler işletmelerin tecrübeleriyle kişisel bilgi/becerilerini geliştirmekte ve eğitim süreleri boyunca aldıkları teorik dersleri, uygulamalı olarak bu işletmelerde pekiştirebilmektedirler.
 
  • Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu kampüsü Mersin Organize Sanayi Bölgesi’nin laboratuvar ve sosyal imkanlarından faydalanabilmektedir. Bölgenin en önemli teknolojik yatırımlarından olan ve Mersin Organize Sanayi Bölgesi yerleşkesinde faaliyete geçen “Yenilik ve Dijital Dönüşüm Merkezi, Model Fabrika”; öğrencilerimizin inovatif çalışmalarında faydalanabilecekleri bir diğer ileri laboratuvar ve uygulama merkezidir.
 
PROGRAMIN HEDEFİ
Elektronik Teknolojisi programı elektronik alanındaki teorik ve uygulamalı bilgileri, mesleki, yönetimsel ve sosyal sorumluluk bilinci çerçevesi ile beceriye dönüştürebilen, teknolojiyi etkin kullanan, yaşam boyu öğrenmeyi prensip edinmiş bireyler yetiştirmektir. Ayrıca;
Alanı ile ilgili plan ve projeleri gerçekleştiren ve çözüm önerileri geliştirebilen bireyler yetiştirmek.
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaştığı öngörülmeyen problemlere çözüm üretebilen,
Çalışma gruplarında sorumluluk alabilen veya bireysel çalışabilme becerisine sahip, etkili iletişim kurabilen ve alanındaki yenilikleri takip edebilen,
• Analog ve sayısal elektronik devreler üzerinde temel analiz ve tasarım yapabilen,
Elektronik modülleri kullanabilen, elektronik cihazların bakım, arıza ve ölçümlerini yapabilen, elektrik ve elektronik devre tasarım-simülasyon yazılımlarını kullanabilen, sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliğe sahip meslek elemanları yetiştirmektir.
 
PROGRAMA KABUL ŞARTLARI 
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sistemi ile sağlanmaktadır. Programımız, merkezi yerleştirme sınavı puan türünden Temel Yeterlilik Testine (TYT) göre öğrenci kabul etmektedir.
 
MEZUNİYET ŞARTLARI 
Elektronik Teknolojisi programından mezun olabilmek için, öğrencilerimizin dört dönemde aldıkları derslerin toplam AKTS kredisinin 120 olması gerekmektedir. Tüm dersleri başarı ile tamamlayan, Genel Not Ortalaması (GNO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olan ve staj vb. diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler programımızdan mezun olabilirler. Mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrencilerimiz, “Elektronik Teknikeri” unvanı almaya hak kazanırlar.
 
İSTİHTAM OLANAKLARI
Mezunlar kamu ve özel işletmelerin Elektronik ile ilgili çeşitli departmanlarında istihdam edilebilmektedirler.
Otomasyon sistemlerinin kullanıldığı endüstriyel üretim yapan işletmeler,
Robot teknolojisi kullanan işletmeler,
Otomotiv endüstrisi,
Savunma sanayi,
Tıp,
Tarım,
Havacılık ve uzay uygulamaları,
Biyomedikal Uygulamalar,
Bilgisayar Donanımı ve Yazılım Endüstrisi vb.,
Teknik servisler, bakım-onarım birimleri,
Elektrik-elektronik montaj ve demontaj işleri,
Elektrik-elektronik cihaz imalat fabrikaları,
Kendi işyerlerini de açabilirler.
 
DGS OLANAKLARI
Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabileceklerdir.
 
 
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği,
Bilgisayar Mühendisliği,
Biyomedikal Mühendisliği,
Elektrik Mühendisliği,
Elektrik-Elektronik Mühendisliği,
Elektronik Mühendisliği,
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği,
Endüstri Mühendisliği,
Enerji Sistemleri Mühendisliği,
Enerji Yönetimi,
Fizik,
Fizik Mühendisliği,
Havacılık Elektrik ve Elektroniği,
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği,
Mekatronik Mühendisliği,
Meteoroloji Mühendisliği,
Uçak Elektrik ve Elektroniği,
Uzay Bilimleri ve Teknolojileri,
Uzay Mühendisliği,
Yazılım Mühendisliği